Ksamil

stema

Legjenda:                                                                KSAMIL

Heksa(rosa e liqenit te Butrintit) dhe Amili(kali i detit Jon) te dashuruar me njeri-tjetrin por e pa mundur qe qe ata te jetonin me njeri-tjetrin pasi jetonin ne dy habitate te ndryshme, Heksa ne liqen dhe Amili ne det gje qe veshtiresonte mardhenien e tyre.

Amili nga ndjenja e madhe qe kishte per Heksen e bukur, ndermer nje ekspedit se bashku me te gjithe kuajt qe jetonin ne bregun e perball ishujve dhe ne kete ekspedit ata ndertojn kanalin e vivarit per te lidhur detin me liqenin. Heksa takohet me Amilin, qendrojn se bashku ne ujra te ndermjetme per nje vite te “tet”.

Hesa lindi ate vite, lindi Ksamili (nje krijes e bukur dhe fisnike, e detit dhe liqenit, nje krijes qe do te mbreteronte kete vend te bollekt.)